Szükségleteink nyomában

Az Emberi Szükségletek Pszichológiája igazolja, hogy múltunktól és származásunktól függetlenül, idegrendszerünkbe kódoltan törekszünk évezredek óta nap mint nap, elsődleges szükségleteink beteljesítésére.

Ha nem figyelünk belső szükségleteinkre, hanem ehelyett másokat szeretnénk boldoggá tenni, az előbb utóbb visszaüt, belső feszültségek, később akár testi tünetek formájában.

Érzed, hogy megfeledkeztél magadról, esetleg már olyan mélyen elnyomtad a saját vágyaidat, hogy nem is ismered őket igazán? Nem tudod, hogyan kezd hozzá, hogy ezen változtass, hogy újra teljes és kiegyensúlyozott életet élhess?

Kezdd az elejéről! Ismerd meg, mire vágysz, mire van szükséged!

Bár különbözünk, egyediek vagyunk, mégis alapvetően hat alapvető emberi szükséglet irányít mindannyiunkat és vezet bennünket életünk értelmének megtalálása felé. Ezek a következők:

1. Állandóság, Biztonság

Kellenek a biztos pontok az életünkben, hogy létezni, működni tudjunk. Kell a biztos tudat, hogy igényeink kielégítődnek, és a fájó dolgokat el tudjuk kerülni. Stabil életkörülményeket szeretnénk megélni. (elegendő élelem, fedél a fejünk felett és más anyagi javak)

2. Változatosság

Szükségünk van a biztonság mellett a változatosságra, a váratlanra, hogy ne legyen unalmas rutin az élet. Kell, hogy időről-időre valamit megváltoztassunk, akár a lelki-, fizikai állapotunkat, az érzéseinket, ezért keressük a változatosságot életünkben (ingereket, helyszíneket, embereket, fizikai aktivitást, hangulatváltást, szórakozást, változatos ételeket)

3. Egyediség igénye

Kell, hogy egyedinek, különlegesnek és fontosnak érezzük magunkat, hogy lássuk, számít amit teszünk és mondunk. (közösségi oldalakon is látjuk) Törekszünk arra, hogy mások felfigyeljenek ránk. Ha ez másként nem megy, akkor dühünkkel érjük el ugyanezt, vagy úgy, hogy bonyolult problémánkkal hívjuk fel magunkra a figyelmet. Fontos tudnunk, hogy ebben az értelemben a szerencsétlenség hatalom.

4. Emberi kapcsolatok/ Szeretet

Alapvető szükségletünk érezni, hogy szeretünk és viszontszeretnek minket, hogy tartozunk valakihez. Bizalmas kapcsolatot tudunk kialakítani valakivel, vagy részesei vagyunk egy csoportnak, közösségnek. Értéket akarunk képviselni, hozzá- kapcsolódni valamihez, ami mellett többek, kiteljesedettek lehetünk. A kapcsolódás megjelenhet lángoló szerelem formájában, de akár puszta elköteleződésben is.

5. Növekedés

Fontos az állandó fejlődés és növekedés érzése akár fizikális, akár szellemi téren. A világmindenség minden része vagy fejlődik, vagy hanyatlik, nincs harmadik alternatíva. Akkor lehetünk spirituálisan elégedettek, ha lehetőségeinket folyamatosan tágítjuk, fejlesztjük.

6. Hozzájárulás (a világhoz)

A vágy, hogy nyomot hagyjunk a világban. Szolgálni egy jó ügyet, segíteni embereknek … az érzés, hogy önmagunkon túlmutatóan tettünk valamit a közösségünkért, vagy akár az emberiségért.. Ahogy születésünk után nem élnénk túl mások segítsége nélkül, így boldogságunk is akkor lehet teljes, ha magunk is hozzájárulunk mások életéhez.

Az 5. és a 6. pont a kiteljesedett élethez szükséges, hogy igazán elégedettek és boldogok legyünk. De a hat szükséglet közül négy, biztosan mindenki életében kielégül valamilyen szinten. A lényeg éppen az, hogy milyen az a szint ?! A szükségletünk megélése jó és előre visz minket, vagy éppen rossz és hátráltat minket céljaink elérésében?

A fontossági sorrend amit meghatároztunk, iránytű önmagunk mélyebb megértéséhez. Ha megvizsgáljuk azt, hogy egyes szükségleteket mennyire építő, vagy éppen önromboló módon elégítünk ki, akkor az segíthet nekünk abban, hogy új mintákat, új módokat alakítsunk ki, amivel még boldogabb és kiteljesedettebb lesz az életünk.

Te tudod, mire van szükséged?

Melyik a hat szükséglet közül az, amelyikre a leginkább fókuszálsz, vagy amelyiket a legtöbbre értékeled?
Milyen módon (jó vagy rossz) elégíted ki ezeket? Például a kapcsolataidban, a munkádban, a táplálkozásodban, vagy épp a testedzésedben? 

Milyen új építő szokást tudsz kialakítani az esetleges rossz szokásaid helyett, hogy kielégítsd ezen szükségleteid egyikét?
Hogyan tudnád növelni a figyelmedet a növekedésre és a hozzájárulásra? Mi az a pár dolog amit te magad meg tudsz tenni, vagy milyen segítő programokban tudsz résztvenni?