Pajzsmirigy alulműködés lelki okai

Nincs olyan hónap, hogy ne jelentkezne be hozzám pár pajzsmirigyes kliens. Ha csak havi kettővel számolok, az 8 év alatt közel 200 ilyen esettel dolgoztam. A hosszú távú gyógyulás már a kellő motiváción is múlt, de minden esetben megtaláltuk a lelki okokat. 

Azt látom, hogy lelki oldal szempontjából két úton is terheltek az ilyen emberek: 

Az AKTUÁLIS  érzelmi terhek és a lelki instabilitás jelentős hatással lehetnek a pajzsmirigy állapotára, mert a folyamatos stressz fokozza a szervezet kortizol hormon termelését, ami negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését. 
Emellett a MÚLTBELI feldolgozatlan lelki traumák, veszteségek és az ezekből fakadó állandó rejtett szorongások is hozzájárulhatnak a hormonális egyensúlyhiányhoz. 

A nálam járt pajzsmirigy-betegeknél azt figyeltem meg, hogy „lenyelik” a haragjukat. Nehezen fejezik ki a szükségleteiket, magukat utolsó helyre helyezik, jellemző rájuk az önfeláldozó séma. 

Túlzottan felelősnek érzik magukat mások jólétéért, akár saját kárukra is. Magukra vállalják a felelősséget, nehezen kérnek segítséget. Tele vannak bűntudattal és mélyen azt is gondolják, hogy ők maguk nem érdemesek az örömökben és bőségben gazdag életre. Az önszeretetet és az öngondoskodást gyakran összetévesztik az önzőséggel, kapcsolataikban többnyire csak adnak és egyre növekszik bennük a feszültség, amiért nem kapják vissza az önfeláldozó gondoskodásukat a környezetüktől. A saját szükségleteikről a legnagyobb természetességgel mondanak le, és legbelül él bennük egy bizonytalanság és félelem azzal kapcsolatban, ha ezt nem tennék, a társuk, barátaik, szüleik, gyermekeik elfordulnának tőlük. 

Tudat alatt lehet mély meggyőződésük arról, hogy ha nem adnának folyamatosan, fáradhatatlanul, nem lennének mindenki megmentői, elveszítenék a környezetük szeretetét.

Módszereimmel párhuzamosan mindkét vonalon támogatjuk a gyógyulást. Az aktuális érzelmi terheiktől is segítem megkönnyebbülni a klienseket, illetve tanítok otthon végezhető érzelemszabályozást segítő technikákat, amivel saját maguk is elkezdhetnek úrrá lenni az indulataikon, szorongásaikon. 

Emellett megkeressük, hogy mik a betegséget kiváltó lelki okok és személyreszabottan kidolgozunk egy tervet a szóban forgó múltbeli traumáik, káros (önfeláldozó)mintáik és feldolgozására, átkeretezésére. 

Az várt eredményt a leletek mutatják a javuló értékekkel, és viselkedésük, életminőségük is folyamatosan épül a jobb megküzdéssel, a régi minták tudatosításával, a régiek megváltoztatásával. 

Az önfeláldozó pajzsmirigybetegek szép lassan megtanulják időben felismerni és kifejezni a szükségleteiket, rájönnek, hogy néha lehetnek ők az elsők, megengedik maguknak, hogy pihenjenek, megismerkednek az énidő fogalmával. Idővel kiderül számukra, hogy ha mások megmentése helyett ha egyszerűen csak önmagukat adják, a környezetük és az igazi barátaik akkor is mellettük állnak és megmutatják, hogy nem kell semmit tenniük, lehet őket pusztán önmagukért szeretni.”