Miért ilyen nehéz a tél?

Lehet, hogy csak hiányzik a fény?

● Érezted már, hogy télen, hogy
sokszor semmihez sincs kedved? Az sem okoz olyan örömöt, ami egyébként szokott?
● lehangolt vagy, motiválatlan, nincs kedved emberek közé menni?
● gyakran ingadozik a hangulatod, a szokásosnál érzékenyebb, sértődékenyebb vagy?
● kevesebb az energiád, többet szeretnél aludni, napközben fáradt vagy, alacsony az energiaszinted és nem tudod energikusra aludni magad?
● szomorú vagy, reménytelennek látod a helyzeted és értéktelennek érzed magad?
● nehezen tudsz koncentrálni, szétszórt vagy?
● állandóan ennél, gyakran kívánod az édességet, sütit vagy más szénhidrátot?
● felszaladt rád pár kiló, amitől még rosszabbul érzed magad a bőrödben?

Mi az a SAD (seasonal affective disorder = szezonális hangulatzavar) és mit tehetünk ellene?

Nem szeretem a címkéket, mert az embereket sokkal több tényező határozza meg, mint amit egy címke jelenthet, sok minden húzódhat meg egy tünet mögött. Mégis szerintem a címkék segíthetik az önismeretet és a tudatosságot, mert, ha tisztában vagyunk a ránk ható jelenségekkel, az érzelmeinket is jobban tudjuk kezelni. A szezonális affektív zavar egy olyasfajta depresszív állapot, mely az évszakok váltakozása során alakul ki. Leginkább télen jelentkezik, amikor a rövidebbek a nappalok és a kevesebb fény. A kevés fény változásokat okoz az agyban, megborul az alvás ébrenlét ciklusa, a szerotonin és a melatonin termelődése.

Ha megfigyeljük, nyáron sokkal boldogabbak, felszabadultabbak az emberek, szinte kinyílnak: élvezik a jó időt, a napsütést, a szabadtéri programok nyújtotta örömöket. Aztán jön az ősz, a nappalok egyre rövidebbek és hidegebbek, az éjszakák egyre hosszabbak lesznek, a világ szürkeségbe borul, mindez pedig sokakat rendkívül érzékenyen érint.

Sok kliensemtől hallom, ahogy jön az ősz, hogy: “úgy érzem nyomaszt a rossz idő”, “egyre fáradtabbnak érzem magam, ahogy rövidülnek a napok”, “szomorúnak érzem magam, ahogy egyre kevesebb a fény” Rosszkedvre, érdektelenségre, energiaszegénységre panaszkodnak, megváltozik az étvágyuk, az alvási szokásaik, nehezen tudnak koncentrálni, idegesebbek lesznek, reménytelennek érzik az életüket.

Fontos, hogy ezt az állapotot nem szabad elbagatellizálni, múló szeszélyként aposztrofálni, hiszen súlyos esetben megnehezítheti a munkavégzést, szociális elszigetelődéshez vezethet, mentális betegségeket okozhat. Ha úgy érezzük, hogy mindent megteszünk, mégsem javul a hangulatunk, kérjünk segítséget!

A kezdeti tünetek észlelésénél még Te magad is tehetsz a jóllétedért! Nézzük meg, milyen egyszerű életmódbeli változtatások segíthetnek:

● Menj ki a napra! Legyen ez egy prioritás, ha látod, hogy végre kisüt, dobj félre mindent, és szakíts időt egy kis napfürdőre! Tudatosítsd, hogy ez gyógyító számodra és használd a nap természetes erejét!

● Szedj elég D vitamint!

● Növeld az otthonodban a fény mennyiségét! Húzd el a függönyt, figyelj rá, hogy több fény jusson be a szobádba! Az ablakhoz közel ülve dolgozz, olvass, pihenj!

● Figyelj az elegendő alvásra! Elalvás előtt már ne egyél, az utolsó étkezés is legyen könnyű. Tartsd távol a képernyőket az ágyadtól, este ne az ágyban már ne nyomogasd a telefonod.

● Levegőzz, mozdulj ki a szabadba rövid sétákra, szellőztess gyakran.
Sportolj rendszeresen! Segít helyreállítani a szerotonin termelést is és jobb kedvre derít!

● Próbáld meg meglátni a szépet a télben, az őszben, díszítsd ki a lakásod, fedezd fel a neked tetsző téli holmikat.

● Táplálkozz kiegyensúlyozottan, változatosan és annyit egyél, amennyire szükséged van, könnyítsd meg a tested dolgát, hogy te is felszabadultabban érezhesd magad!

● Ha nem vagy túl fázós, fedezd fel a téli sportokat, mozogj, sportolj friss levegőn! Vedd körül magad téged töltő társasággal, jó barátokkal. Ne szűkülj be, mozdulj ki!

● Relaxálj, járj el hangfürdőkre, jógázz, végezz légzőgyakorlatokat! Gyakorold a meditációt vagy mindfulness gyakorlatokat.


● Ha tartósan rossz a kedved és nem tudsz kijönni belőle, kérj segítséget, lelki támogatást, nem kell mindent egyedül megoldanod.

Azt tapasztalom a hozzám járóknál, hogy sok meglévő lelki problémát ront, nehezít a szezonális hangulatingadozás, ezért érdemes ezzel foglalkozni, tudatosítani és ha felfedezed a tüneteket akkor enyhíteni őket