A sértett belső gyermek

Volt már olyan élményed, hogy a társad hirtelen felcsattant, dühösen, támadóan válaszolt, Te meg értetlenül töprengtél, mi rosszat mondtál, tettél?

A dühünknek, agressziónknak van helye, értelme. Fontos szerepe van személyes határaink védelmében.

Az a gond ezzel, hogy a projekcióik miatt néha ott is ellenséget gyanítunk, ahol nincsenek. Például azok, akik gyermekkori minták miatt lelkük mélyén azt hiszik, nem egyenrangúak másokkal, gyorsan megtámadottnak érzik magukat. Hamar félreértelmezhetnek egy valójában ártatlan megjegyzést, fenyegetettséget élhetnek meg a tényleges és a vélt támadások esetén is.„Visszaütnek” akkor is, ha nincs miért.

Az impulzív emberek sokszor maguk is szenvednek ettől a tulajdonságuktól, ha elszáll a dühük, maguk is rájönnek, hogy túllőttek a célon.

Hogyan változhatunk ebben?
Belső gyermekünkhöz hozzáférve érhetünk el pozitív változásokat. A szorongó belső gyermekünket megnyugtatva, meghozzuk számára azt a megértést, hogy a korábbi traumák veszélyei elmúltak, már nem kell a világhoz támadással, védekezéssel kapcsolódnia. Ettől a felnőtt énünk is megnyugszik és harmonikusan tud kapcsolódni a környezetéhez.

A BELSŐ GYERMEK ALAPTÖRVÉNYE
1. Jogod van érezni valamennyi érzelmedet. Nem létezik „helytelen” érzelem. Megtanulhatod, hogyan használd az érzelmeidet szükségleteid kielégítésére.
2. Jogod van bármit akarni. Nyílt kérésekkel aktívan tehetsz azért, amit akarsz.
3. Jogod van látni és hallani, és senki nem kérdőjelezheti meg azt, amit láttál és hallottál.
4. Jogod van játszani és jól érezni magad, amikor csak szeretnéd. Eldöntheted, mikor, hol és kivel szeretnél játszani.
5. Jogod van elmondani az igazságot úgy, ahogy látod. Meghallgathatod, mások hogyan látják a helyzetet, majd eldöntheted, számodra mi az igazság!
6. Jogod van meghúzni a határaidat! Így nagyobb biztonságban érzed majd magad.
7. Jogod van a saját gondolataidhoz, érzelmeidhez, tetteidhez és a testedhez. Nem kell felelősséget vállalnod semmiért, ami nem a tiéd.
8. Jogod van hibázni. Valójában nem létezik „rossz” hiba. A tévedések mindig hasznosak, mivel tanulunk belőlük.
9. Jogod van a magánéletedhez, ugyanakkor kötelességed tiszteletben tartani mások magánéletét. Tudatosan ne sértsd meg mások magánszféráját!
10. Jogod van hozzá, hogy nehézségeid és konfliktusaid legyenek. Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy szeressenek.
( Jane B Weinhold)