Egészséges Énhatárok

ÉNhatáraink olyan védelmi vonalak, amelyek segítenek minket abban, hogy szét tudjuk választani saját igényeinket és lényünket a külvilág hatásaitól és elvárásaitól. Megmutatják, hol végződünk mi és hol kezdődnek mások.

Ezeket a belső irányelveket és kereteket azért alakítjuk ki, hogy meghatározzuk önmagunk számára, hogy másoktól milyen viselkedést tartunk elfogadhatónak, hogyan fogunk reagálni, ha valaki átlépi ezeket a korlátokat.
Jó esetben kontrollálni tudjuk azt, hogy milyen impulzusokat engedünk határaink mögé és milyeneket közvetítünk környezetünk felé. Képzeletbeli kerítésünkön belül kell tartanunk azokat a dolgokat, amelyek építenek minket és kívül kell tartanunk, amik ártanak nekünk.

Határaink segítenek a jót benntartani, a rosszat kizárni. 

Ha tiszteletben tartom a határaimat, önismereti munkával megismerem, meddig tartok ÉN, mik a szükségleteim, mi van a kerítésemen belül, mi az amit már nem engedek meg másoknak, mi az amit már nem engedek be, mert tudom, hogy rossz nekem.

Tanuljuk meg kitenni a „Belépni tilos” táblát! 
Meghallgatod a környezeted szavait, de a végső döntés, az önmagadról alkotott véleményed, a cselekvésed csakis tiéd. Legyen szó az énképedről testedről a pénzedről, a munkádról, a személyes szférádról, szabadidődről…
Te választásod, a Te várad.

Ha tudjuk, meddig tartunk mi, miért tartozunk felelősséggel és képesek vagyunk megvédeni a saját érdekeinket, akkor EGÉSZSÉGES ÉNHATÁROKkal rendelkezünk.

Gyakran keresnek meg ezzel a témával, főleg azok, akik egyébként is alacsony önértékeléssel rendelkeznek. Érzelmi oldásokkal, családállításal rá tudunk nézni, hogyan erősödhetnek meg a védelmi vonalaid. Megtanuljuk kimondani a legnagyobb hatarkijelölő szót, a NEM-et, rájössz, hogy képes vagy kilépni a számodra nem megfelelő helyzetekből és azt a helyzetet, személyt, energiát választani, ami Téged épít és felemel.

Az egészséges ÉNhatárok biztonságot adnak, általuk magabiztosabbnak és szabadabbnak érezhetjük magunkat.