5 lépés a lelki nyugalmadért

Nyugalomfokozó technikák örök szorongóknak és határaikat nehezen felvállalóknak

Mik azok a lépések, amit a lelki nyugalmadért meg tudsz tenni?

1. Mondd ki a véleményed, szükségleteidet kedvesen! 

Kiállni magadért, nem jelent feltétlenül konfrontációt. Nem azt jelenti megbántod a másikat és nem kell kidobnod határaidat figyelmen kívül hagyó szeretteidet, barátaidat az életedből. Légy asszertív, beszélj az érzéseidről!

2. Vedd le a Joker álarcot! 

Ha akkor is mosolyogsz, amikor nem vagy jól, ellentétes üzeneteket küldesz a testednek és a lelkednek arról, hogyan érzed magad. Ezzel elfojtod az érzéseidet, ami újabb feszültségek forrása lehet, hosszú távon pedig megbetegíthet lelki és testi szinten is.

3. Szorongásod fordítsd produktivitásba! 

Azt a hatalmas energiát, amit aggódásba és saját magad leértékelésébe fordítasz, keretezd át. Helyette tegyél az önmegvalósításodért, mozogj, vagy szenteld a kedvenc kikapcsoló hobbidnak ezt az energiát!

4. Találd meg az egyensúlyt az önreflexió és a figyelemelterelés között.

Tudatosnak lenni fontos, hogy lásd miben vagy és szembe tudj nézni az érzéseiddel, megtanuld kezelni őket a belső nyugalmadért. Ám vannak helyzetek, amikor ez nem megoldható, ilyenkor marad a földelés és önmagunk tudatos kimozdítása a szorongató, pánikkeltő helyzetekből. Gyakorlással előbb utóbb rá fogsz érezni, mikor melyik segít neked!

5. Figyeld a tested jelzéseit!

Ha már egy ideje elvesztetted a kapcsolatod a testeddel, előfordulhat, hogy észre sem veszed, mikor bánt a környezeted, mi az ami jó vagy éppen kellemetlen számodra. Megtanultad, hogy megfelelsz másoknak, és folyton a többiek szükségleteit helyezed előtérbe. Figyelj befelé, a tested üzenni fog diszkomfort testérzetek formájában a lelki állapotodról. Ha ezeket meg tudod érezni, nem lesz szüksége rá, hogy később komolyabb tünetekkel üzenjen.